1. Намерете си добър учител по английски език

Най-сигурният начин да вземете IELTS е като се подготвите с добър общ английски. Това може и да звучи очевидно, но кандидатите често допускат пропуски в това отношение, като се подготвят за изпита, заучавайки стратегии, вслушвайки се в съвети, вярвайки, че това е най-добрият начин изпитът да бъде взет. Съветите и стратегиите обаче работят единствено и само ако същинските познания по езика са налични.

Добре е хората да учат сами за себе си. Това е най-ефективният начин един човек да научи даден чужд език. На определен етап обаче, някой ще трябва да ви помогне с езика. Не е необходимо човекът да е носител на езика, макар че очевидно е предимство, ако е. В сферата на IELTS подготовката София предлага както местни учители, така и носители на езика в зависимост от предпочитанията ви.

2. Учете се от грешките си

Това е основата на езиковото обучение. Вие ще допускате грешки и това далеч не е фатално. Проблемът се появява, ако продължите да ги повтаряте. От изключително значение е да поправяте грешките си. Това често не се случва, тъй като хората имат склонност да обръщат повече внимание на количеството и не на качеството на това, което правят.

Как можете да се научите да не повтаряте грешките си и сами да ги поправяте:

• Намерете учител, който да ви каже къде грешите в употребата на езика и създайте списък с най-често допусканите грешки.

• Ако не се справяте с дадено упражнение, повторете го. Това важи за говорене, писане, четене и слушане. Направете теста. Поправете го. Погледнете отговорите. Вижте кой е правилният отговор. Направете теста отново. Въпреки че не сте в реални изпитни условия, все още ще усвоявате нови неща.

3. Най-важно е да се фокусирате върху отговора на самия въпрос

Колкото по-голям опит има един учител в подготовката на хора за IELTS, толкова по-лесно ще му бъде да ви упъти. Ще намерите много сайтове и книги с трикове и съвети. Основното, което трябва да запомните на самия изпит е да слушате, да четете внимателно и да отговаряте на конкретния въпрос. Ще се изненадате каква част от отговорите ще дойдат от само себе си, стига да сте концентрирани. Това, което сте отхвърлили като учебен материал преди изпита, е не по-малко важно от кондицията ви на самия изпит.

4. Помнете, че всеки е различен – пазете се от големи обещания

Може да срещнете хора, които рязко са подобрили резултатите си само за месец до степен в която крайната им оценка на IELTS се променя с няколко единици. Това се случва на много ученици, но не и на всички. Опасността, когато черпите опит от подобни кандидати е, че разчитайки, че няма да ви трябва много време, всъщност ще се подведе и няма да успеете навреме. Важно е да се отбележи, че не винаги подобреният банд на сертификата отговаря на разлика в познанията. Това, което често се случва е, че конкретен тип въпроси е усвоен по-добре след повторно явяване на изпита, без реално цялостното ниво да е подобрено.

Обикновено приспособяването към формата отнема няколко седмици. Това, което отнема време е усъвършенстването на самия език. И за двете ще ви бъдат необходими учители, които да ви подготвят в зависимост от нуждите ви. За целта има специализирана IELTS подготовка. Цените са достъпни и пропорционални на значимостта на такъв тип сертификат.

5. Добийте умения вместо просто да упражнявате въпроси

Езикът е умение. Умението има нужда от практика, но е важно да осъществявате тази практика по правилен начин. Не си мислете, че просто количеството упражнения ще ви донесе нещо, важно е те да бъдат правени и проверявани с внимание. Ако всичко, което правите е да повтаряте въпроси от изпита, цялостното ви разбиране за езика няма да се подобри особено.

6. Подготовката за изпита не винаги е правопропорционална на взимането му

Това, което правите предварително вкъщи, е различно от това, което се случва в деня на самия изпит. На самия изпит трябва да имате само едно нещо в главата си: „слушай и чети“. Ако мислите за повече неща, то тогава вероятно сте разконцентрирани. Всичките ви умения трябва да бъдат автоматизирани, така че да не губите време да мислите за нищо друго освен за същината на въпроса.

Този период на концентрация може да ви отнеме малко време, така че е добре да тренирате умението си за концентрация вкъщи.

7. Не се опитвайте да запаметявате

Както вече казахме, английският е преди всичко умение. Не запаметявайте примерни есета, старайте се да използвате собствена лексика по време на изпита, която ви приляга. Ако речникът ви е относително ограничен, няколко заучени израза, добавени самоцелно ще направят недотам добро впечатление.

Източник: