Захванали сте се да учите чужд език. Решението ви е факт, но още в самото начало или след първия период на ентусиазъм, процесът става труден. Въпреки вашето старание резултатите са незадоволителни и стигате до една и съща задънена улица.

Защо ученето не върви? Къде не ви се отдава усвояването на езика?

Отговорът е, че най-вероятно и вие сте попаднали в капана на най-честите грешки при изучаване на език. За да се измъкнете бързо от тази ситуация и да продължите уверено напред с материала, нека заедно разгледаме кои са тези грешки и как да ги неутрализираме.

1. Няма ясна цел.

Поставете си ясна цел при изучаването на език.Щом сте се заели да овладеете чужд език, то много важно, първостепенно е да знаете защо го правите. Целта може да варира от необходимост за работата, образованието ви, защото се местите да живеете в чужда страна до искате да се обогатите културно, многоезичността е ваше хоби. Причини много и най-различни. Важното е вие да сте убедени в целта си, да знаете защо и колко искате това, което правите. Да убивате време или да сте като приятелите си не е работещ вариант. Това не са движещи стимули и много бързо ще се откажете от начинанието, разчитайки само на тях. Мотивацията е основополагаща за успеха. Открийте вашата. Съветът важи за всяко ново нещо, с което се захващате.

2. Естествена съпротива към новото и непознатото.

Упражнете писането си чрез писма до приятели в чужбинаЧовек, дори и с добре изкована мотивация, може да срещне сериозни затруднения в началото на учебния процес. Не се притеснявайте, това е естествена подсъзнателна съпротива към новите ситуации в живота ви. Често реакцията остава неосъзната напълно, защото е функция на подсъзнанието. Ако обаче вие съзнателно си дадете сметка, че става въпрос на нормална поведение и е само етапно явление, нещата ще се наредят. Съпротивата е характерна за началния стадии на обучение. Още с първите успехи неприятното чувството отслабва. Затова най-доброто оръжие в случая е позитивна нагласа и малко търпение. Нека в главата ви витаят мисли от типа „Аз мога“, „Справям се“, „Успявам“. Още една ключова настройка е удоволствието. Намерете начин да изпитвате удовлетворение от чуждия език.

Специалистите отчитат много по-добри резултати при обучаеми, които изпитват някаква форма на радост от факта, че учат език. Практиката, която бележи върхови постижения по мнение на лингвисти и курсисти, е намирането на приятел за общуване. Намерете някого, който говори езика или също като вас в момента го учи. Комуникацията с друг човек стимулира всички аспекти – писане, четене, слушане и говорене. Ако установявате връзка в реално време онлайн, по Skype например, ще са застъпени последните два модула. Ако пък си пишете имейли – първите два. При всички случай налице са интерес, приятелска конкуренция, забавление. Много от хора от т.нар. Pen pal общуване споделят, че единственото, за което съжаляват, е, че не са опитали по-рано.

3. Недостатъчно слушане.

Музиката е страхотен начин за запомняне на нови езициВ началото на овладяване на език стои слушането. Представете си малките деца. Преди да могат да кажат и една дума те слушат ли, слушат речта навсякъде около себе си. Затова е важно да подходите като малко дете – потопете се в езика. Ако сте в дадената страна, където се говори, това не е проблем. Ако обаче това не е вашият случай, ще положите усилия. Изтъркани съвети като пуснете радиото в колата, гледайте филми, четете вестници на езика може да ви се струват отживелица, но те наистина работят. Добре биват допълвани от идеи като сменете интерфейса на всички технологични средства, с които боравите. Смартфон на чуждия език ще ви вкара бързо в терминологията на тех-джаджите. Гледайте клипчета по ваш избор в YouTube. Може да са на каквато тематика ви харесва – готварство, спорт, „направи си сам“. Всичко върши работа. А щом ви е интересно и не го правите по задължение, вероятността да запомните повече нараства. Целта на активното слушане е да свикнете с мелодията, интонацията, нареждането на фразите и изреченията. Освен това като наблюдавате изговарянето, после ще можете по-успешно да имитирате произношение.

4. Страх от говорене.

Не се притеснявайте да общуватеИзключително често срещан проблем. Всеки новобранец-курсист се притеснява от грешките, които прави докато говори. При възрастните учащи ситуацията е по-тежка. Примирете се. Няма как да минете без грешки. Всеки допуска такива. Това не бива да ви спира и притеснява. Нормално е да се греши. Отпуснете се и обичайте грешките си. Да, звучи фрапантно, но точно това отношение е скритият ви коз. Ако приемете фактите такива каквито са и търсите начин да извлечете максимална полза, да се поучите, само тогава успехът ще е на ваша страна. Звучи лесно, но добре знаем, че дойде ли ваш ред в час всички агитационни думи се изпаряват и вие просто онемявате. За да не се случи така, ето един вариант, който да опитате. Говорете си сами. Описвайте разни дейности от ежедневието си – как карате колата, как готвите, как разхождате кучето. Хем говорите, чувате се как звучите, свиквате да слушате гласа си на чуждия език, хем няма никой наоколо да ви се смее или да ви гледа с укор.

5. Не ползвате разнообразни методи.

Този проблем може да не усетите веднага. Представете си ситуация, в която някой се упражнява много в четене, но почти не говори. Или друг знае всички граматически правила, пише грамотно, решава всички тестове, но откъм слушане с разбиране никакъв го няма. Ето защо желателно е да разнообразявате в методите на учене. Не залагайте само на един вариант. Това със сигурност няма да ви даде удовлетворителен резултат. Всички компоненти – четене, писане, слушане, говорене; трябва да са по равно застъпени и паралелно да се усвояват. Някои оставят говоренето за по-късен етап, това е мит. Да пробвате да казвате дори само отделни думи е цел от първия ден. Предлагаме няколко съвета в отделните категории:

• Да речем, че речникът ви не е достатъчно богат. Въпреки многото думи, които записвате, не успявате да запомните всичко. Сменете тактиката. Измислите си собствени правила за запаметяване, щом стандартните не ви вършат работа. Старайте се да използвате новата дума/фраза максимално често, включвайте я във ваши изречения, които казвате на глас. Водете си собствен речник.

• Ако слушането ви е трудно: Обикновено се случва така, че в клас разбирате всичко, но срещнете ли някого на улицата, за когото това е майчин език, нищичко не му разбирате. Спокойно – винаги ще има завързани диалекти и жаргон. Трябва да помните, че не сте длъжни да разбирате всяка една дума. Важен е контекстът, общият смисъл. Отново на помощ идват филмите, телевизията, YouTube.

6. Неправилно упражняване.

Последно, но също важноПоследно място в тази класация отделяме на упражняването. С уговорката, че то не е последно по значение. Голяма част от учещите чужд език са вече работещи хора. Отвикнали от редовните ученически навици, претрупани с работа, семейни задължения и други ангажименти. Tе рядко имат възможност да се упражняват систематично върху новия материал и да пишат домашни. Правилото обаче гласи, че редовното отделяне на време за преговор и учене е по-важно от интензивността. Какво значи това – много по-добре ще е да заделите поне 20 минути на ден, отколкото няколко часа в края на седмицата.