Решили сте да учите английски език или да „поизтупате“ от праха старите познания по езика, които не са били упражнявани доста дълго време. Следва да изберете стратегия как да се случи това, така че да бъде максимално ефективно. Предполага се, че целта е усвояването на езика или усъвършенстването му в степен, в която не просто имате бегли познания, а владеете английски на достатъчно високо ниво.

Нужна е работеща и успешна стратегия в това начинание. Възможни са два подхода: обучение и самообучение. Нека прегледаме плюсовете и минусите на двата и преценим кой е по-добрият вариант.

Самообучение vs. обучение с преподавател:

Качество на обучението

В книжарниците и в интернет можете да намерите голямо разнообразие от самоучители, разговорници и учебници за различни езици, а за английски – най-вече. За доброто владеене на език изключваме от обучителните материали разговорника. Той ще Ви даде основни изрази и думи, с които по някакъв начин да се справите в елементарна разговорна ситуация, в каквато обикновено попадат туристите в чужда страна. Но по никакъв начин разговорник не може да служи за обучение и за усвояване на чужд език на добро ниво.

Да вземем учебниците и учебните програми, които се използват и от частни учители, и по време на курсове по английски език. Те са цялостна завършена система за обучение по езика, което е добре, но… Има едно „но“. В учебните програми са заложени стъпките за усвояване на нужните знания по английски, но подробните обяснения са ангажимент на преподаващия. В учебниците ще Ви бъдат изложени правилата и примери към тях, но, ако не разбирате логиката на тези правила или имате нужда от разяснения и подробни обяснения, идва ролята на преподавателя. Това не е минус на учебните програми. Просто е трудно цялата тази информация да бъде поместена в учебника. Така дори да имате най-добрата система от учебници по английски език, пак ще се окаже, че имате пропуски в познания си. Друго затруднение, което би създала липсата на преподавател, е това, че няма кой да Ви обясни логиката на правилата и защо те са такива. Ако не знаете това, ще трябва да научите тези правила наизуст, което е по-трудоемкият вариант. Разбира се, ученето на чужд език няма как да мине без учене наизуст, но ако можете да си спестите някои такива моменти и да се улесните, би било плюс за Вас.

логика и стратегия при изучаването на чужд език

Самоучителите са в по-голяма степен пригодени към обучението без преподавател, нали затова са самоучители. Те са най-добрият вариант, ако решите, че не желаете да си имате работа с преподаватели – на частни уроци или в школа на курс. И все пак най-вероятно ще останат недоизяснени моменти и ще имате някои чудения за различни неща от материала. Най-големият минус на тази стратегия за учене на английски език е липсата на обратна връзка, особено за произношението и говоримия английски език. Няма кой да Ви чуе как произнасяте думите и дали го правите правилно. Практикуването на говоримия език също се губи, защото няма друг човек, с когото да упражнявате комуникация на английски език. Все пак част от практикуването на езика е говоренето, по възможност и препоръчително – правилно. И когато няма кой да оцени дали говорите правилно, с добро произношение и дикция, то тогава разговорният Ви английски няма как да бъде на добро ниво. Ето защо самообучението не е добър вариант. Освен това с преподавателя и с останалите курсисти можете да упражнявате разговорния си английски, докато при самообучението това е невъзможно. Ние в International House предлагаме както курсове по английски език, така и индивидуални уроци. Можете да се възползвате и от двете опции или да ги комбинирате, в зависимост от Вашите предпочитания и нужди. Нашите преподаватели са високо квалифицирани носители на езика, така че качеството на обучение, което ще получите при нас е на много високо ниво.

Тънкостите на езика

Във всички области на познанието и човешки дейности има специфики и тънкости, известни на висококвалифицираните специалисти. Езиците не правят изключение. Всеки език има своите особености и те са известни на носителите на езика или на хората, владеещи го на много високо ниво. И има неща, които можете да научите само от такива хора. Тези неща не ги пише в учебниците.

Преподавателите, с оглед на педагогическите си умения и стаж, могат да направят ученето по-лесно с някои малки хитрости за по-лесно запомняне или пък да Ви кажат някоя особеност при формирането на думи и правила, с помощта на която да ги запомните по-лесно.

При обучението с преподавател срещу себе си имате човек, който владее езика на много високо ниво и той наистина Ви „води“ в дебрите на английския език.

Самодисциплина

Вероятно сте упорит човек, гоните целите, които сте си поставили, изключително организирани сте. Но бъдете честни… Ако нямате определен ангажимент и строго поставени срокове, които се налага да спазвате, колко от Вас ще подходящ систематично и строго в самостоятелните си занимания па английски език. Отговорът е много малко. И това не е заради несериозно отношение, липса на желание и т.н. Когато графикът за обучение и натовареността зависи само от Вас, много лесно те се променят, обикновено се намаляват. „Да го оставя за утре, сега съм уморен/а“, „Сега имам по-важна работа, английският ще остане за по-късно (което постепенно, но сигурно означава утре, вдругиден и т.н.)“. Но когато имате фиксиран час и ден за урок, било то индивидуален или групово занятие в курс, то тогава нещата стоят по друг начин. Тогава няма да го оставите за друг ден, защото трябва да сте се подготвили за следващото занятие, което е в точно определен ден и няма да се отложи в зависимост от Вашата готовност. Ако имате урок в сряда, например, ще се наложи да се подготви за този ден. Когато разчитате на самообучение, ако сте решили да учите в сряда, но се появи друг ангажимент или сте много уморени, лесно ще отложите ученето за друг ден. Организацията и стриктното спазване на срокове е много по-трудно постижимо при самообучение. Затова по-ефективната стратегия за учене на английски език, отново се оказва обучението с преподавател – било то курс или индивидуални занятия.

Яна Митева