“Small talk”: Какво да правите и какво не при кратък неформален разговор на английски

Така нареченият „small talk” е популярен социален ритуал, чиято цел е да„разчупите леда“ при среща с някого, когото не познавате добре, посредством кратък неформален разговор по не важни теми – например времето или впечатления от наскоро посетена дестинация. “Small talk” може да бъде и предизвикателство, особено ако сте по-стеснителни или разговорът трябва да се води на език, различен от матерния Ви. В тази статия ще разгледаме няколко примери за това какво трябва и какво не трябва да правите при тази конкретна форма на устна комуникация, когато е на английски език.

Какво е добре да правите:

 1. Започнете с подходяща фраза и се старайте да бъдете любезни – ето няколко примера:

 

 • Beautiful day, isn’t it?
 • Pretty nice place, huh?
 • Did you catch the news today?
 • Looking forward to the weekend?
 • That’s a lovely dress/shirt/tie/bag. Could I ask where you got it from?

 

 1. Задавайте отворени въпроси

Задавайте въпроси, които изискват повече от обикновен отговор „да“ или „не“. Например „What do you think about the new KIA logo? “, „Where did you go for the holidays?“, “What do you think about Christopher Nolan’s latest film?”. Така събеседникът Ви ще трябва да изкаже мнение или впечатление, което Вие съответно да коментирате – по този начин ще започнете дискусия.

 

 1. Слушайте внимателно

Обърнете внимание на това, което събеседникът ви казва, и отговаряйте по същество. Покажете, че сте активно ангажирани в разговора, като задавате допълнителни въпроси или правите коментари, свързани с това, за което той говори.

 

 1. Споделяйте умерено информация за себе си

Не се притеснявайте да говорите за себе си и интересите си, но избягвайте да споделяте твърде много или да доминирате в разговора. Споделете достатъчно за да намерите общи теми между вас и събеседника си, но се постарайте фокусът да остане върху човека срещу Вас.

 

 1. Бъдете позитивни

Постарайте се да поддържате лек и неангажиращ разговор. Избягвайте спорни теми като политика или религия, които лесно могат да доведат до разногласия или неловко мълчание.

 

Какво не е добре да правите:

 

 1. Не бъдете твърде любопитни

Избягвайте да задавате лични въпроси, които биха могли да накарат другия човек да се почувства неудобно, като размера на заплатата им или дали са обвързани. Придържайте се към „безопасни“ теми като хобита, пътуване или развлечения.

 

 1. Не прекъсвайте

Позволете на другия човек да приключи с изказването си, преди да отговорите. Прекъсването може да се възприеме като грубо и да сигнализира, че не се интересувате от това, което събеседникът Ви иска да сподели.

 

 1. Не се оплаквайте

Избягвайте да се оплаквате от времето, работата си или каквото и да е с негативна конотация.  Това може да развали атмосферата и настроението на събеседника Ви и да го накара да се почувства неудобно.

 

 1. Не бъдете твърде официални

Въпреки че е важно да бъдете учтиви и уважителни, поначало форматът “small talk” значи неформален разговор. Избягвайте да използвате прекалено официален език или да звучите твърде сковани.

 

 1. Не предполагайте

Не правете предположения за другия човек въз основа на неговия външен вид или произход. Вместо това се съсредоточете върху това да ги опознаете по деликатен начин, по който да разберете повече за интересите и хобитата им.

 

„Small talk” е ценно социално умение, което може да ви помогне да изградите взаимоотношения и връзки както в лична, така и в професионална среда. Като следвате насоките за това какво трябва и не трябва да правите в разговора на английски език, бързо ще се научите да комуникирате с увереност и лекота.

 

Успех!

Published On: August 9th, 2023|Categories: Uncategorized|