Как да помагате на децата с усвояването на английски вкъщи? Ето 5 лесни стъпки:

Ако и вие сте от родителите с натоварено ежедневие и куп задачи през цялата седмица, знаете, че намирането на ефективни начини да помагате на децата си да упражняват  английски извън училище не е лека задача. Въпреки това, с малко подготовка и правилните стратегии, можете да подкрепяте езиковото развитие на децата си, без това да отнема много от времето ви. Ето няколко практически съвета, които да ви помогнат в това начинание:

 

1.Интегрирайте английския в ежедневието

Включете английския в ежедневните дейности на вашето семейство, за да стане практиката по-приятна и неусетна. Например, можете да сложите етикети  на английски на домакинските предмети и хранителни продукти, да инициирате разговори на английски по време на вечеря и да подберете книги с истории на английски език, които да четете преди лягане. Тези малки, но постоянни стъпки, бързо ще научат децата да ползват наученото в естествена среда и дори да го надграждат.

 

2.Използвайте образователни приложения и онлайн ресурси

Използвайте технологиите във ваша полза. Множество образователни приложения и уебсайтове предлагат интерактивни дейности за изучаване на езици, съобразени с различни възрастови групи и ниво на владеене на езика. Може да намерите изключително забавни и увлекателни програми и филмчета и в YouTube и Netflix. Важно е, обаче, да следите достъпа на децата и да внимавате за времето, което прекарват пред екрана.

 

3.Упражнявайте езика чрез игри

Включете английския във времето за игра, като подберете настолни игри, пъзели и играчки на английски език. Ролевите игри, при които трябва да се използва въображението (например Charades), можете да правите на английски, което неминуемо ще подобри и обогати речниковия запас на децата, както и техните комуникационните умения, като същевременно те ще се забавляват. Още интересни примери сме дали в тази статия.

 

4.Отбелязвайте успехите

Не забравяйте да признавате и отбелязвате напредъка на децата си. Поставете постижими езикови цели и възнаградете постиженията – освен с похвала, можете да „награждавате“ децата със стикери или малки предмети като ключодържател с любим герой, нова книга с приказки, многоцветна химикалка и т.н. Положителното отношение на родителите мотивира децата да продължат тяхното своеобразно езиково пътешествие.

 

5.Давайте пример

Децата учат най-добре чрез наблюдение. Покажете собствения си ентусиазъм за учене, като четете книги, гледате предавания или инициирате разговори на английски. Вашето активно участие може да вдъхнови и повлияе на техните навици за изучаване на езици.

 

В ролята на родители, вие притежавате способността да култивирате богата на език атмосфера, която подпомага вашите деца в изучаването на новия език. Чрез постепенното интегриране на английския в ежедневието на семейството, съчетано с положителна нагласа върху усвояването му, можете да осигурите приятно и продуктивно учене, без то да има формата на урок. Имайте предвид, че малките, но постоянни усилия имат потенциала да доведат до значителен напредък с течение на времето и вашата подкрепа несъмнено ще бъде оценена.

Published On: August 18th, 2023|Categories: Английски език, Деца и ученици|